Kapela pri Radencih
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Če versko življenje peša, je gotovo vzrok v pomanjkanju molitve." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako Vam je všeč spletna stran Župnije Kapela ?
  Lepo da ima naša župnija spletno stran
  Zanimiva
  Premalo pregledna
  Lahko bi bila boljša
  Nič posebnega
rezultati anket

Krašenje in čiščenje cerkve in župnišča 2019

SEZNAM KRAŠENJA IN ČIŠČENJA ŽUPNIJSKE CERKVE IN ŽUPNIŠČA PO VASEH V LETU 2019

Cerkev se enkrat na mesec temeljito počisti. Skupine po vaseh poskrbijo za cvetje na oltarjih za mesec, kot so določene. Cvetja ni potrebno kupovati, razen kdor želi. Najboljše je, če uporabimo cvetje v lončkih.

 

Čiščenje in krašenje se običajno prične 1. soboto v mesecu okrog 9.00 ure

ali pa v petek popoldan.


Februar -  Zgornji in Spodnji Kocijan ter Kocijan

Marec - Kobilščak, Žrnova in Radenski Vrh

April -  Murščak, Murski Vrh in Stanetinci

Maj - starši  prvoobhajancev

Junij - Kapelski Vrh

Julij - Hrastje Mota

Avgust - Očeslavci, Očeslavski vrh in Okoslavci

September  -  Janžev in Melanjski Vrh

Oktober - Hrašenski Vrh, Rački Vrh, Turjanski Vrh in Rožički Vrh

November -  Paričjak

December - 2019 vabljene vse skupine k čiščenju in krašenju v pripravi na Božične praznike (jaslice, smreke, lučke.....)

V imenu predstavnikov ŽPS Vas prosim, da se čiščenja in krašenja udeležujete v čim večjem številu. Posebej ste vabljeni starši veroučencev.

Hvala za razumevanje

 

PRAVILA KRAŠENJA

V ŽUPNIJSKI CERKVI SV. MARIJE MAGDALENE NA KAPELI

Ker cerkev krasimo izmenično, je prav, da se držimo enotnih pravil krašenja. Enotna pravila so potrebna zaradi ohranjanja in varovanja kulturno sakralne zgodovinske dediščine v našem bogoslužnem prostoru, to je cerkvenih umetnin (kot so kipi, svečniki, prti in ostalo):

1.) Cvetje naj se ne dotika cerkvenih kipov ali svečnikov.  (V cvetju in listih je vlaga, ki je povzročitelj kemičnih sprememb na kipih in svečnikih po daljšem neposrednem stiku.)

2.) Zaradi tega cvetja ne postavljamo v notranjost oltarjev, ne neposredno ob ali na tabernaklje ali v podnožje kipov, temveč samo na oltarne mize, na tla pred oltarne mize (ali morebiti na posebna stojala - slednje v dogovoru z župnikom).

3.) Na daritvenem oltarju (na oltarju proti ljudstvu) naj ne bo cvetja. Daritveni oltar ni miza namenjena krašenju, saj predstavlja Kristusa, ki se daruje za nas in zato še posebej izraža spokornost in skromnost.

4.) Pod poroznimi (glinastimi) cvetličnimi lončki mora biti zaščitni krožnik, enako velja za plastične lončke z odprtinami na dnu. Tako preprečimo odtekanje vode bodisi po oltarju, tepihih ali tapisonu.

5.) Potrebna je še posebna pazljivost pri zalivanju. Marsikdaj porozni lončki začno puščati vodo šele čez nekaj ur. V primeru, da zalijemo preveč, bo prišlo do izlitja vode navkljub zaščitnemu krožniku.

6.) Oltarni prti morajo biti vedno zaščiteni s prozornim polivinilom. Četudi so cvetlični lončki zaščiteni z zaščitnimi krožniki, je pod njimi zmeraj nekaj umazanije, ki se potem pozna na oltarnem prtu, če je le ta nezaščiten.

7.) Nagrobno cvetje ne sodi v cerkev. Prav je, da ikebane, ki jih na pokopališčih darujemo za naše pokojne ob pogrebih, tam na čast pokojnim tudi ostanejo. Nagrobno cvetje je posebej izbrano in namenjeno predvsem za na grob, zato kot tako ne sodi v cerkev.

8.) Izogibajmo se cvetja z močnimi prašniki, oz. le te pred krašenjem previdno odstranimo, saj v nasprotnem primeru umažemo tepihe, prte, tapison ali celo oblačila duhovnika in ministrantov. Potrebno je upoštevat tudi alergijo ljudi.

9.) Ne pretiravajmo s količino cvetja. Cerkev s svojim oltarnim okrasjem, kipi, svečniki je že sama po sebi dovolj lepa, da ne potrebuje obilo rož. Tudi majhni šopki, cvetlica tukaj in tam v majhni cerkvi pride zelo lepo do izraza. Z manj cvetja dosežemo lepši estetski učinek. Vsekakor tukaj velja pravilo: Manj je več!

 

 


Razpored po vaseh - PDF - 2019

Napovednik


 ponedeljek, 01.09.2014 - torek, 01.09.2020

Določila ZCP o podeljevanju zakramentov

več ...


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Župnijske slovesnosti v letu 2019

Nekatere župnijske slovesnosti v letu 2019 več ...


 sobota, 26.01.2019 - torek, 31.12.2019

Krašenje in čiščenje cerkve in župnišča 2019

V imenu predstavnikov ŽPS Vas prosim, da se čiščenja in krašenja udeležujete v večjem številu. Posebej ste vabljeni starši veroučencev. Hvala za razumevanje več ...


 nedelja, 10.11.2019 - nedelja, 01.12.2019

33. Navadna nedelja ter Kristus Kralj Vesoljstva C 2019

več ...


 nedelja, 10.11.2019 - nedelja, 01.12.2019

33. Navadna nedelja ter Kristus Kralj Vesoljstva C 2019

več ...

Celotni seznam napovedi