Kapela pri Radencih

MISEL DNEVA

"Molitev je razgovor z Bogom. Če s kom govoriš, moraš vedeti, kaj hočeš povedati." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si


Krašenje in čiščenje cerkve in župnišča 2020

SEZNAM KRAŠENJA IN ČIŠČENJA ŽUPNIJSKE CERKVE IN ŽUPNIŠČA PO VASEH V LETU 2020

Cerkev se enkrat na mesec temeljito počisti. Skupine po vaseh poskrbijo za cvetje na oltarjih za mesec, kot so določene. Cvetja ni potrebno kupovati, razen kdor želi. Najboljše je, če uporabimo cvetje v lončkih.

 

Čiščenje in krašenje se običajno prične 1. soboto v mesecu okrog 9.00 ure

ali pa v petek popoldan.


Februar -  Zgornji in Spodnji Kocijan ter Kocijan

Marec - Murščak, Murski Vrh in Stanetinci

April - Kobilščak, Žrnova in Radenski Vrh

Maj - starši  birmancev in prvoobhajancev

Junij - Hrastje Mota

Julij - Kapelski Vrh

Avgust - Paričjak

September  -  Janžev in Melanjski Vrh

Oktober - Očeslavci, Očeslavski Vrh in Okoslavci

November - Hrašenski Vrh, Rački Vrh, Turjanski Vrh in Rožički Vrh

December - 2020 vabljene vse skupine k čiščenju in krašenju v pripravi na Božične praznike (jaslice, smreke, lučke.....)


V imenu predstavnikov ŽPS Vas prosim, da se čiščenja in krašenja udeležujete v čim večjem številu. Posebej ste vabljeni starši veroučencev.

Hvala za razumevanje

 

PRAVILA KRAŠENJA

V ŽUPNIJSKI CERKVI SV. MARIJE MAGDALENE NA KAPELI

Ker cerkev krasimo izmenično, je prav, da se držimo enotnih pravil krašenja. Enotna pravila so potrebna zaradi ohranjanja in varovanja kulturno sakralne zgodovinske dediščine v našem bogoslužnem prostoru, to je cerkvenih umetnin (kot so kipi, svečniki, prti in ostalo):

1.) Cvetje naj se ne dotika cerkvenih kipov ali svečnikov.  (V cvetju in listih je vlaga, ki je povzročitelj kemičnih sprememb na kipih in svečnikih po daljšem neposrednem stiku.)

2.) Zaradi tega cvetja ne postavljamo v notranjost oltarjev, ne neposredno ob ali na tabernaklje ali v podnožje kipov, temveč samo na oltarne mize, na tla pred oltarne mize (ali morebiti na posebna stojala - slednje v dogovoru z župnikom).

3.) Na daritvenem oltarju (na oltarju proti ljudstvu) naj ne bo cvetja. Daritveni oltar ni miza namenjena krašenju, saj predstavlja Kristusa, ki se daruje za nas in zato še posebej izraža spokornost in skromnost.

4.) Pod poroznimi (glinastimi) cvetličnimi lončki mora biti zaščitni krožnik, enako velja za plastične lončke z odprtinami na dnu. Tako preprečimo odtekanje vode bodisi po oltarju, tepihih ali tapisonu.

5.) Potrebna je še posebna pazljivost pri zalivanju. Marsikdaj porozni lončki začno puščati vodo šele čez nekaj ur. V primeru, da zalijemo preveč, bo prišlo do izlitja vode navkljub zaščitnemu krožniku.

6.) Oltarni prti morajo biti vedno zaščiteni s prozornim polivinilom. Četudi so cvetlični lončki zaščiteni z zaščitnimi krožniki, je pod njimi zmeraj nekaj umazanije, ki se potem pozna na oltarnem prtu, če je le ta nezaščiten.

7.) Nagrobno cvetje ne sodi v cerkev. Prav je, da ikebane, ki jih na pokopališčih darujemo za naše pokojne ob pogrebih, tam na čast pokojnim tudi ostanejo. Nagrobno cvetje je posebej izbrano in namenjeno predvsem za na grob, zato kot tako ne sodi v cerkev.

8.) Izogibajmo se cvetja z močnimi prašniki, oz. le te pred krašenjem previdno odstranimo, saj v nasprotnem primeru umažemo tepihe, prte, tapison ali celo oblačila duhovnika in ministrantov. Potrebno je upoštevat tudi alergijo ljudi.

9.) Ne pretiravajmo s količino cvetja. Cerkev s svojim oltarnim okrasjem, kipi, svečniki je že sama po sebi dovolj lepa, da ne potrebuje obilo rož. Tudi majhni šopki, cvetlica tukaj in tam v majhni cerkvi pride zelo lepo do izraza. Z manj cvetja dosežemo lepši estetski učinek. Vsekakor tukaj velja pravilo: Manj je več!

 

 

Napovednik


 petek, 31.01.2020 - petek, 31.12.2021

Krašenje in čiščenje cerkve in župnišča 2020

V imenu predstavnikov ŽPS Vas prosim, da se čiščenja in krašenja udeležujete v večjem številu. Posebej ste vabljeni starši veroučencev. Hvala za razumevanje več ...


 nedelja, 20.06.2021 - nedelja, 11.07.2021

13., 14. in 15. navadna nedelja B 2021

več ...


 nedelja, 20.06.2021 - nedelja, 11.07.2021

13., 14. in 15. navadna nedelja B 2021

več ...

Celotni seznam napovedi